top of page

De eerste dagen en school!

Hallo allemaal,

Ondertussen ben ik bijna een week in het mooie Stuttgart. Op 8 september zwaaide ik mijn ouders uit en stapte ik met drie andere Vlamingen op het vliegtuig. De vlucht duurde amper 50 minuten. Dan kwamen we aan en stond er een afs-vrijwilliger van afs Duitsland op ons te wachten. Hij nam ons mee naar een afgezet deel van de luchthaven waar er nog andere deelnemers van over de ganse wereld waren. Ondertussen kregen we ook een badge waar opstond tot welke groep we behoorden. Na een uurtje wachten ging ik samen met nog een andere Belg en anderen naar het treinstation waar we de trein namen richting MĆ¼nchen. Rond vier uur kwam ik aan in Stuttgart. Samen met nog een stuk of vijf andere afs-studenten liepen we vol spanning naar ons gastgezin. Mijn gastouders stonden mij daar op te wachten. Ik denk dat we beide blij waren om elkaar te zien! Dan namen we de metro naar hun huis. Het huis is mooi en groot (zeker voor in de stad). We aten een stukje taart en daarna toonden ze mij op de fiets de omgeving. Het is hier supermooi: veel groen, parken/wouden, de Fernsehturm ā€¦ Stuttgart is gelegen in veel heuvels (thoja in Vlaanderen zouden wij dat al bergen noemen šŸ˜‰)

Zondag was er een nichtje jarig dus gingen we naar een familiefeest. Dit was in Reutlingen: een super mooi stadje zoā€™n veertig minuten uit Stuttgart. Op het familiefeest heb ik niet echt veel gezegd want ik verstond er niet zo veel van.

Dan nu school: het meest rare aan het leven in Duitsland tot nu toe. School start hier heel vroeg maar is dan ook vroeg klaar. Het eerste lesuur start om 7:40 waardoor ik om 7:14 al de metro moet nemen. Als het aan mij lag zou de school twee uur laten mogen starten! De eerste twee lesuren waren een klassenuur voor de praktische dingen. De twee klassenleraren dachten dat ik Franstalig was en begonnen steeds in het Frans tegen mij te praten, na vijf keer uit te leggen dat ik Nederlands spreek verstonden ze het een soort van. Daarna had ik nog twee uur sport en nog twee uur Frans (waarbij het niveau redelijk laag ligt). Dan was school al gedaan om 12:55!!! Mijn klas is wel vriendelijk tegen mij en helpen me regelmatig maar anders tonen ze niet zo veel interesse in mij. Echt vrienden heb ik dus nog niet kunnen maken maar dat komt misschien nog als ik wat meer kan praten over de dingen. Deze week is me ook opgevallen dat er weinig discipline en concentratie aanwezig is bij Duitse leerlingen. Ze babbelen continu en lopen vaak rond in het klaslokaal. Dit mag zomaar van de leerkracht. Van de leraar NWT (techniekachtig) mogen we zelfs iets belangrijks regelen dat niet kan wachten. Totaal anders dan het Spesje in Heule dus! En zo zijn er nog veel dingen dat ik me aan verbaasd heb deze schoolweek. (onderaan kan je ook mijn lesrooster vinden)

Zaterdag en zondag ga ik op weekend samen met alle andere afs-studenten in en rond Stuttgart. Ik kijk er naar uit!!

Bis bald!

Sarah xx


bottom of page